Zakładam, że miliwatomierz oz2cpu z sondą na układzie AD8307 ma impedancję około 50 ohm i tak jak mówię - wskazał mi 21,5 dBm. Problem polega na tym, że teraz mam już wątpliwości czy dobrze wcześniej skalibrowałem miliwatomierz na 0 dBm - stąd te pytania, co Wam wskazał miernik oz2cpu, który wcześniej kalibrowaliście. Zaraz zobaczę ile wskaże p-p oscyloskop na trójniku z obciążeniem 50 ohm. Mam obawy czy będzie to w okolicach 31,6 mV.
Jurku - miałeś niekalibrowany miliwatomierz, więc tu rozbieżność jest uzasadniona o te kilka dBm.
Pomiar oscyloskopem, jest mocno utrudniony, bo odczyt automatyczny napięcia mocno skacze - na sygnale jest dużo różnego rodzaju "śmiecia - szumu" i mój oscyloskop nie daje rady. Na "oko" natomiast wartość jest w miarę poprawna.
Jurku - miałeś niekalibrowany miliwatomierz, więc tu rozbieżność jest uzasadniona o te kilka dBm.
Pomiar oscyloskopem, jest mocno utrudniony, bo odczyt automatyczny napięcia mocno skacze - na sygnale jest dużo różnego rodzaju "śmiecia - szumu" i mój oscyloskop nie daje rady. Na "oko" natomiast wartość jest w miarę poprawna.