Liczba postów: 701
Liczba wątków: 61
Reputacja:
1
Witam Szanowne Koleżanki i nie mniej Szanownych Kolegów,
W moim mierniku NWT7 niedokładnie pracuje zegar. Sprawdziłem to tym jak wskazania przy wąskim zakresie pracy nie pokrywały się ze wskazaniami w szerszym zakresie. Może jest to niewłaściwie zaprogramowany procesor, nie wiem.. Miernik kupiłem i nigdy wcześniej nie podejrzewałem, że może taki problem istnieć. Kiedy widać takie objawy? Ano wtedy gdy stroi się filtry. Teraz radzę sobie w ten sposób, iż dla wąskiego zakresu badania ustawiam zegar w środku tej "f" , którą się akurat zajmuję. Sprawdzam to przy pomocy częstościomierza. Gdy zmieniam szerokość pomiaru, to ustawiam zegar stosownie do maksymalnej, badanej "f". To jest trochę irytujące lecz nie potrafię sam zaprogramować miernika i polegam na tym co w nim zrobiła inna osoba. Ciekaw jestem czy ktoś spotkał się z podobnym zjawiskiem?
Pozdrawiam wszystkich
sp5rzm
Liczba postów: 195
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
Co masz na myśli pisząc zegar? Wzorzec dla DDS? U mnie w moim NWT7 jest oscylator 100 MHz 3.3V.
Zegar procesora nie ma raczej wpływu na częstotliwości generowane przez NWT pod warunkiem, że pracuje.
Czym i jak mierzysz częstotliwość?
73, Mietek
Liczba postów: 616
Liczba wątków: 102
Reputacja:
2
20-05-2020, 12:20 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-2020, 12:21 PM przez sp9lvz.)
Też nie bardzo rozumiem o co chodzi Jerzemu,... co mierzy i o jaki zegar chodzi? Wzorce częstotliwości są na stabilnych generatorach.
W Nano VNA jak wierzyć Chińczykom dokładności częstotliwości są bardzo wysokie:
Częstotliwość pomiaru: 50 KHz ~ 900 MHz
Wyjście RF:-13dbm (maks.-9dbm)
Dokładność częstotliwości: <2ppm
Stabilność częstotliwości: <0,5 ppm
Zakres pomiarowy: 70dB (50 khz-300 mhz), (50dB (300 M-600 MHz), 40dB (600 M-900 MHz);
Port SWR: <1.1
Piotr, SP9LVZ
Liczba postów: 195
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
Nie wiem co mam wpisane w ustawieniach. NWT-7 nie używałem go ponad trzy lata.
Teraz sporadycznie używam NWT-200 a jego nastawy zdaje się były inne.
Pomimo,że ten Voltcraft kupę pieniędzy kosztuje to bym zaczął od sprawdzenia jego dokładności.
Problemem może być dostęp do stabilnego wzorca częstotliwości.
A jak wygląda na oscyloskopie sygnał w trybie VFO?
73, Mietek
Reputacja:
1
Mietku, czy chodzi Tobie o czystosc sygnalu NWT7? Przyznam, ze tego akurat nie sprawdzalem.. Mam tez NA200, ktory jest o niebo lepszy od NWT7 ale mam go w proszku..Moze to pora ,by go w koncu wlozyc do obudowy.
Liczba postów: 50
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
21-05-2020, 07:34 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-05-2020, 07:39 PM przez sp1ujb.)
Jurku, częstotliwość NWT7 trzeba skalibrować zgodnie z miernikiem częstotliwości! Inaczej nigdy jego częstotliwość nie będzie prawidłowa. U mnie generuje prawidłowe częstotliwości i nie ma żadnych odchyłek. Jest to doskonały przyrząd jeśli zna się jego wady i akceptuje. Na nasze mizerne potrzeby on wystarcza aż nadto.
Reputacja:
1
Wojtku,
Przypomniałem sobie, że gdzieś o tej kalibracji już słyszałem i dlatego ustawiałem zegar DDS według wskazań częstościomierza na "f" 10MHz. Wszystko jest ok dopóki nie sprawdzę co z tego miernika wychodzi przy wyższych częstotliwościach, np.15MHz lub jeszcze wyżej.. Reasumując, to przed każdym badaniem powinienem ten DDS ustawić bardzo konkretnie pod aktualnie pożądany wycinek "f". To dziwne.
Pozdrawiam
Liczba postów: 50
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Jurku, u mnie zawsze stoi prawidłowa częstotliwość. Wcześniej - jak sprawdzałem - to również kontrolowałem prawidłowość działania miernika częstotliwości GPS-em i dlatego wiem, że dobrze działa (GPS to jedyna dokładna rzecz w moich przyrządach). Tak więc, jak się raz ustawi, to będzie generował prawidłowo.