Co do małego Chińskiego wzmacniacza, to go dziś z rana pomierzyłem i wychodzi mi podobnie jak podał Mietek.
Wzmocnienie na 5 MHz wyszło ok. 42 dB, przy 12 MHz ok. 50 dB (mierzyłem częstotliwości VFO), przy poziomach sygnałów na wyjściu około 300mW (+25 dBm).
Testowałem go sygnałem z DDS, ale po strojonym filtrze pasmowym by podać czysty sinus.
Mietek podał że 1W uzyskuje z -19 dBm, czyli Mietkowi wyszło wzmocnienie 49 dB, co by się pokrywało.
Bez podawania sygnału z zasilaniem 12V pobiera 500mA i grzeje się. Myślę jakby podać mu niższe napięcie zasilania np. 9 V może nie spadło by mu wiele wzmocnienie, a spadł by prąd spoczynkowy.
Ten pierwszy MMIC to raczej na pewno SBA-5089 - w karcie katalogowej jest zdjęcie z podobnym oznaczeniem BA5, który pobiera wg. karty katalogowej 80 mA (zasilanie 5V), czyli ten drugi (wzmacniacz-tranzystor?) pobiera 400mA.
Widzę dwa zastosowania, do wzmacniania sygnału z syntezy do stosowania w wysokopoziomowych mieszaczach diodowych i jako wzmacniacz po filtrach pasmowych TX, to co już wcześniej pisaliśmy. Prawdopodobnie w jednym i drugim przypadku na wejściu trzeba by stosować tłumik.
Uwaga - pierwsze zdanie opisu modułu: wpierw podłącz wejście i wyjście, a później włącz zasilanie..... ja przy próbach terminowałem go na wejściu tłumikiem 6 dB, a na wyjściu sztucznym obciążeniem-tłumikiem 40 dB.