Płytka główna jeszcze jest w trakcie testów i modyfikacji układu pod względem parametrów szumowych p.cz. - opis końcowy będzie później.
Aktualnie przetestowałem zaprojektowaną płytkę filtrów pasmowych BPF. Wbrew złej opinii o parametrach BPF wykonywanych na elementach smd (w stosunku do np. do obwodów wykonywanych na rdzeniach Amidona) postanowiłem maksymalnie uprościć i zminiaturyzować BPF wykonując go na indukcyjnościach smd (nie na dławikach osiowych).
Na pewno głównym czynnikiem decydującym o powodzeniu będzie jakość użytych elementów. Ja użyłem indukcyjności smd zdemontowane z profesjonalnej płytki, wartości indukcyjności użyłem jakie miałem w związku z tym dostępne. Uprościłem układ BPF do jednego przekaźnika na pasmo, w związku z minimalizacją płytki PCB.
Oto rezultaty (pomiar tłumienia i rezystancji wej-wyj obwodu wykonywany NANO VNA H4 metodą S21):
pasmo 80m indukcyjność 10uH - tłumienie w paśmie 2,1dB, rezystancja 51 ohm (jest bardzo dobrze)
pasmo 40m indukcyjność 6,8uH - tłumienie w paśmie 2dB, rezystancja 52 ohm (jest bardzo dobrze)
pasmo 20m indukcyjność 3,3 uH - tłumienie w paśmie 2dB, rezystancja 37 ohm (jest dobrze)
pasmo 15m indukcyjność 1 uH - tłumienie w paśmie 2,3dB, rezystancja 29 ohm (jest dobrze ale rezystancja trochę za mała)
pasmo 10m indukcyjność 1 uH - tłumienie w paśmie 3,57dB, rezystancja 19 ohm (tu jest źle, trzeba dobrać ponownie kondensatory w dzielniku)
Mała rezystancja obwodu wskazuje na to że "dolny" kondensator w dzielniku (ten od strony masy) ma za dużą wartość - to należało by zmienić i jeszcze raz dobrać kondensatory dzielnika.
Kondensatory w dzielniku zostały dobrane z kalkulatora rezonansu wg. zasady że dolny kondensator dzielnika to jest wartość 3x górny kondensator. Natomiast kondensator sprzęgający został dobrany na minimalne tłumienie w paśmie, ale nie tak duży by zrobić dołek ch-ki. Tu uwaga na temat kondensatora sprzęgającego: zbyt mała wartość to ostry wierzchołek i duże tłumienie, prawidłowa wartość pojawia się płaski odcinek wierzchołka i minimalne tłumienie, zbyt duża wartość pojawia się dołek na ch-ce z dwoma wierzchołkami (można więc posługując się analizatorem VNA idealnie dobrać wartość kondensatora sprzęgającego. Ja robiłem tą metodą - widać na zdjęciach odcinki płaskie ch-ki.
Wykonana poprawka dla 28Mhz - wartości kondensatorów jakie były przy powyższym pomiarze w dzielniku: 30pF+150pF (stosunek wartości 1:5 wypadkowa pojemność 25 pF), zamieniłem je na 33pF+100pF (stosunek wartości 1:3, wypadkowa pojemność 25 pF, natomiast pojemność sprzęgająca 4pF).
Po wykonanej poprawce:
pasmo 10m indukcyjność 1 uH - tłumienie w paśmie 2,4dB, rezystancja 50 ohm ! (teraz jest bardzo dobrze, mniejszego tłumienia raczej się na indukcyjności smd nie osiągnie)
Powyższy pomiar potwierdza, że w takim układzie powinien być stosunek wartości kondensatorów (około) 1:3.
Załączam schemat BPF (jeden mini przekaźnik na pasmo) , zdjęcie płytki od góry z mini przekaźnikami oraz pomiary pasm 80m i 40m.
Na uwagę zasługuje przebieg charakterystyki tłumienia poza pasmowego z charakterystycznym dołkiem, a potem maleje tłumienie. Jest to związane najprawdopodobniej z konstrukcją płytki - jeden przekaźnik i pojemności sprzęgające w związku z tym.
Widoczne na zdjęciu PCB dolne 5 przekaźników, to przekaźniki od BPF, natomiast przekaźniki w górnej części płytki obsługują przełączanie RX/TX (przy nadawaniu będą filtrowały sygnalny z SI5351 przed podaniem na wzmacniacz mocy TX) pozostałe dwa przekaźniki to AMP i ATT odbiornika)
Schemat BPF (obwody przełączane jednym przekaźnikiem)
Widok na PCB BPF od strony przekaźników (jeszcze nie jest całkowicie zmontowana płytka)
Pasmo 80m - pomiar tłumienia
Tłumienie poza pasmem 80m
Pasmo 40m pomiar tłumienia
Tłumienie poza pasmem 40m
Zdjęcia dla pasma 10m po poprawkach
Pamo 10m - pomiar tłumienia
Tłumienie poza pamem 10m
Poprawiłem także filtry z pasma 21Mhz i 14Mhz nieco korygując pojemności.
Pasmo 15m
Tłumienie poza pasmem 15m
Pasmo 20m
Tłumienie poza pasmem 20m