Witam Szanowne Koleżanki i nie mniej Szanownych Kolegów,
Zachęcony pierwszymi próbami z doborem rdzeni do stopni końcowych transformatorów w.cz. na KF postanowiłem dalej drążyć temat. Z pierwszych eksperymentów z wykorzystaniem przekładni rurkowo/drutowych wywnioskowałem, że są one w miarę szerokopasmowe i ze względu na swoją prostą konstrukcję w zasadzie spełniają moje oczekiwania. Pozostała jeszcze sprawa doboru materiału samych rdzeni. W swoich zapasach znalazłem ich kilka rodzajów, o różnej wielkości i różnej magnetycznej przenikalności. Próbowałem je zmierzyć. Nie wiem czy robiłem to w prawidłowy sposób. Pomijając ten ostatni wątek rozpocząłem prace nad ich porównaniu w konkretnej aplikacji. Rurki zostały wykonane z Ag o grubości ścianek #0,25 mm. To początek tej zabawy. Będę informował o tym co po drodze psuję, a co udało mi się osiągnąć. Jak do tej pory, oprócz skromnych wyników zniszczyłem dwie płytki drivera oraz 4 tranzystory 2SC2166. "Przedobrzyłem" z prądami spoczynkowymi. Pewnie tranzystory by wytrzymały gdyby były obciążone lecz po fakcie okazało się, że gniazdo smd nie kontaktowało...
I oczywiście tradycyjnie pozdrawiam wszystkich
George sp5rzm