Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Coś innego
Pomysły coraz ciekawsze i fajnie. Pytanie tylko czy takie moduły "serwisowe" Plesseya są dostępne i jak drogie?..
Ja napiszę szczerze, że już wychodzę pomału z układów Plesseya. Ostatnio testowałem swoją koncepcje RX z telegraficznym filterm mechanicznym 500khz i mam bardzo dobre doświadczenia. Stąd nie daleka droga do podwójnej przemiany np. 9Mhz/500khz. Jako, że obecnie interesują mnie gównie układy CW - to upraszcza bardzo konstrukcje bo praktycznie robi się oddzielnie blok odbiornika, a nadajnik to sygnał z syntezy wprost na częstotliwości nośnej i wzmacniacz. Nie potrzeba zatem interesować się podwójnym wykorzystaniem układu jak w przypadku ssb. Moje kolejne poszukiwania ciekawego rozwiązania trwają i testy rozwojowe też. Nie chcę się obecnie ograniczać to powielenia gotowych rozwiązań, na które nie mam wpływu do zmian konstrukcyjnych.
Podsumowując, przy mojej koncepcji trx CW wykonuję układ syntezy oraz tor nadajnika jako moduł stały i niezmienny, a mogę bawić się różnymi wersjami odbiornika i porównywać funkcjonowanie.
Piotr, SP9LVZ
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Coś innego - przez sp5hbt - 08-02-2023, 07:36 PM
RE: Coś innego - przez George - 08-02-2023, 11:24 PM
RE: Coś innego - przez sp9lvz - 13-02-2023, 01:24 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości