Liczba postów: 38
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Cześć,
a gdzie można kupić taki koncentryk 25 Ohm?
Liczba postów: 701
Liczba wątków: 61
Reputacja:
1
Cześć Jacku,
Koncentyk 25 Ohm możesz kupić w DW Electronics.
Pozdrawiam
George
Liczba postów: 701
Liczba wątków: 61
Reputacja:
1
06-01-2020, 09:02 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2020, 09:07 PM przez George.)
Witam Szanowne Koleżanki i nie mniej Szanownych Kolegów,
Jeszcze raz postanowiłem wrócić do tematu transformatorów w.cz. Jeden po drugim sprawdzam jak w stopniu końcowym drivera/Pa spisują się różne rdzenie. "Tresuję" je wszystkie tym samym rurkowym systemem. Obecne doświadczenie było nieoczekiwanie pozytywne. Na leżakujący sobie jakiś czas zestaw dwóch srebnych rurek fi 6 mm nałozyłem po 7 pierścieniowych rdzeni o wymiarach: 3mm x fi6mm x fi10 mm . Użyłem przekładni 1/2 + 1/2 : 3 . Uzwojenie wtórne nawinąłem drutem w teflonowej izolacji. Przekrój drutu nie jest mi znany lecz starałem się wcisnąć do środka rurek jak najgrubszą średnicę. Próby przeprowadzałem na 80m. W porównaniu ze rdzeniem BN-43-3312 na pierścionkach użyskałem ok. 20% mocy więcej . Nie odnotowałem zjawiska nagrzewania się rdzeni. Ciekawe jak ten transformator będzie zachowywał się na wyższych pasmach.. Rdzenie kupowałem u "dziadka" na warszawskim "Volumenie". Po 50 gr / szt. Do tego doszedł koszt rurek (ok.12 zł) zakupionych w Warszawie w firmie "Hopea". Niebawem zrobię zdjęcie i zaprezentuję je na forum.
Pozdrawiam wszystkich
George sp5rzm
Grubość ścianki srebnej rurki wynosi 0,3 mm.