Forum Grupy Plessey Home Made
A new TRx project based on Plessey Ic`s - Wersja do druku

+- Forum Grupy Plessey Home Made (http://plessey-hm-group.radiowo.vdl.pl)
+-- Dział: Plessey HM Project (http://plessey-hm-group.radiowo.vdl.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Montujemy nową wersję płytki Plessey'a - New project (http://plessey-hm-group.radiowo.vdl.pl/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: A new TRx project based on Plessey Ic`s (/showthread.php?tid=1)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - George - 11-09-2018

Witam Szanownych Kolegów,

Mam problemy z logowaniem się na forum. Raz mi się udaje, a innym razem już nie. W dodatku teraz widzę, że uciekł mój ostatni wpis. Chyba to jest jakieś niedomaganie mojego komputera.

Przechodząc do krótkofalarskich spraw  powtórzę na wszelki wypadek. Parę dni temu przeprowadziliśmy z Kolegą Piotrem łączność na naszych "plessey`ach". Z mojej strony nadawałem QRP, ok. 3 W. Byłem słyszany na poziomie szumów. W drugą stronę było znacznie lepiej, bo w Warszawie odbierałem relację Piotra 59 +20 dB ( tak na oko ). 

Do niedawna nie mogłem pracować na paśmie nawet QRP, a to z powodu wzbudzeń drivera. Po analizie wszystkich możliwości doszedłem do wniosku, że przyczyną musiał być  stopnień mocy ( dwa pracujące przeciwsobnie 2SC2166 ). Na wszelki wypadek przestudiowałem w sieci  informacje o wzbudzeniach nadajników. Dowiedziałem się , że najczęstrzą przyczyną jest nanoszenie się sygnału w.cz. na mikrofonowe wejście. Po wykonaniu na wejściu filtru "Pi" składającego się z dwóch kondensatorów 100pF oraz dławika 100uH problem znikł.

Kończę montować nową płytkę drivera. Uwzględniam na niej wszystkie moje dotychczasowe doświadczenia z eksperymentowanym układem. Gwarancji na to, że obędzie się bez problemów, to nie mam ale jest jakaś nadziejaSmile .

Pozdrawiam wszystkich
George sp5rzm

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - George - 12-09-2018

Mozolnie brnę przez temat optymalizacji układu "plesseya. Przeprowadziłem około 15 łączności na samym driverze z mocą 3W. Do anteny zapewne dochodzi trochę słabszy sygnał, bo po drodze mam jeszcze antenową skrzynkę oraz blisko 45 m fidera. Używam anteny typu prosty dipol 2 x 19,3 m . Najlepszy kierunek do odbioru, to południe Polski, Ukraina, Rosja, Niemcy, Czechy, Estonia i Węgry. Od czasu do czasu otwiera się kierunek na Skandynawię.

Parę dni wstecz miałem długą rozmowę z Kolegą SP8IKL, z Rzeszowa. Kolega odbierał mnie na małej (fi 1,1 m) antenie pętlowej, a nadawał na 42 m długości longwire`rze. Cały czas odbierałem na  59 + 10 dB, zaś mój Korespondent potwierdził łączność na w poziomie 57. 

(Szukam do mojej nowej płytki wzmacniacza gniazd żeńskich, prostych typu SMB. W sieci ich nie widziałem. Najbliżej są w Chinach..)

Pozdrawiam wszystkich
George

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - George - 14-09-2018

Nowe PCB drivera do "plessey`a" jest już prawie zmontowane. W międzyczasie słucham radia na I wzbudnicy i od czasu do czasu robię kolejne łączności używając starej, prototypowej płytki drivera. W dniu dzisiejszym rozmawiałem ze znaną stacją z Białorusi (QTH Mińsk) EW1MM. Otrzymałem raport 57. Korespondenta odbierałem na poziomie 59+10 do 20dB. Tradycyjnie pracowałem QRP z mocą ok. 3 W. Miałem spore lokalne zakłócenia.

Pozdrawiam wszystkich
George sp5rzm

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - George - 15-09-2018

[attachment=318][attachment=317][attachment=316]

Kolejne etapy montażu płytki.

Na podstawie dotychczasowych doświadczeń z projektowaniem layout`u wyciągam następujące wnioski:

1. zawsze da się każdy layout poprawić,

2. najlepiej by było aby kontrolę layout`u przeprowadzało jak najwięcej osób,

3. pod elementy przewlekane róbmy trochę większe otwory aniżeli sugeruje nam system makr,

4. testowanie layout`u w programie "Sprint Layout 6" zaczynamy od kliknięcia w jakiś masowy punkt,

5. gniazda połączeniowe i koncentryczne na płytce  projektujmy tak aby można było je później swobodnie obsługiwać,

6. pamiętajmy o otworach do mocowania naszych płytek.

To są podstawowe rady. Przemyślenia na temat projektowania layout`u są oparte na błędach jakie popełniałem. Niestety, ciągle jeszcze je robię..

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - George - 28-10-2018

Witam Szanowne Koleżanki i niemniej Szanownych Kolegów,

Chciałbym przypomnieć, że razem z Kolegą Piotrem SP9LVZ pracujemy obecnie na projekcie TRx wykonanym wedle opisów z poprzedniego adresu naszej grupy :

http://sp-hm.pl/thread-2243.html

Są tam wszystkie bazowe informacje dotyczące budowy wzbudnicy pierwszego projektu.

Pozdrawiam wszystkich
George sp5rzm

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - sp9lvz - 01-01-2019

Chciałbym odnotować dzisiejszą datę 1 stycznia 2019 roku,... i chyba nikt drugiej wersji plesseya w obudowie jeszcze nie uruchomił? Może uda się to w bieżącym roku.

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - George - 01-01-2019

Drogi Piotrze,

Nie jestem pewien ale wydaje mi sie,  ze oprocz Ciebie nikt wiecej nie wlozyl do obudowy wersji pierwszej "plesseya"... Wprawdzie od paru miesiecy pracuje na tej wersji i w trybie QRP nawiazalem lacznosc z wieloma krajami Europy ale ciagle jest to "pajak" na pleksiglasowej plycieSmile .

George

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - sp9lvz - 29-02-2020

Minął dokładnie ponad rok i jakoś cisza w temacie uruchamiania II wersji Plesseya?

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - George - 29-02-2020

Piotrze,

Z tego co slyszalem, to Mietek uruchomil plytke. Ja mam wlasciwie zlozona te konstrukcje ale nie mam do niej mieszacza...

Pozdrawiam
Jerzy

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - sp9lvz - 01-03-2020

mieszacza nie masz? czy nie zrobiony, bo płytki mieszaczy mieliśmy zrobione