Forum Grupy Plessey Home Made
A new TRx project based on Plessey Ic`s - Wersja do druku

+- Forum Grupy Plessey Home Made (http://plessey-hm-group.radiowo.vdl.pl)
+-- Dział: Plessey HM Project (http://plessey-hm-group.radiowo.vdl.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Montujemy nową wersję płytki Plessey'a - New project (http://plessey-hm-group.radiowo.vdl.pl/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: A new TRx project based on Plessey Ic`s (/showthread.php?tid=1)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - George - 11-06-2018

Drogi Kolego,

Nie potrzebnie  się unosisz. Jeśli nie pojawia się Twój post, to są dwie możliwości:

1. system jest "inteligentny",

2. masz problem z używaniem tego forum.

Wystarczy zwrócić się do administratora z pytaniem, a z pewnością uzyskałbyś poradę. 

Pozdrawiam
George

Piotrze,

Są teraz duże upały i ludziom nerwy puszczają..

Pozdrawiam
George

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - sp9lvz - 11-06-2018

Filtr RODO zaczął działać... jak sobie z tym poradzić  - patrz "Humor na lato"
Big Grin

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - sp3f - 25-06-2018

(11-06-2018, 01:39 PM)Piotr napisał(a): Roman, forum, jak forum może coś nie zadziałało przy twoim wpisie.... ale, to że nie możesz umieścić informacji to udało ci się jednak napisać ...
Więc napisz konkretnie o co ci chodzi?

Nazwę po imieniu:
Jest wast tutaj na forum około połowy uczastnikow, i WAM WSZYSTKIM !!!! nie przeszkadza, że rysunke podstawowy jest sporządzony bedziawnie.
Nikomu ni zechciało sie opisać - opisać napisy elementów.
Może wy jesteście młodzi, dzileni i spostrzgawczy, ale mi te opisy niczego nie dają.
Poszedłem do ponktu ksero, zwększyłem dydruki do a3, ale nadal ja nie potrafie przeczytać opisu przy elementach.

Od dziesiątków lat korzystam z opisów tworzonych przez kolegów dla kolegów. Setki tysiące. Ale nikt do tej pory takiego "arcydzieła" nie opisał.
ŻADEN KOLEGO, ŻADNEMU KOLEDZE.

73
A

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - George - 25-06-2018

(11-06-2018, 01:39 PM)Piotr napisał(a): Roman, forum, jak forum może coś nie zadziałało przy twoim wpisie.... ale, to że nie możesz umieścić informacji to udało ci się jednak napisać ...

(25-06-2018, 11:46 AM)sp3f napisał(a):

Nazwę po imieniu:
Jest wast tutaj na forum około połowy uczastnikow, i WAM WSZYSTKIM !!!! nie przeszkadza, że rysunke podstawowy jest sporządzony bedziawnie.
Nikomu ni zechciało sie opisać - opisać napisy elementów.
Może wy jesteście młodzi, dzileni i spostrzgawczy, ale mi te opisy niczego nie dają.
Poszedłem do ponktu ksero, zwększyłem dydruki do a3, ale nadal ja nie potrafie przeczytać opisu przy elementach.

Od dziesiątków lat korzystam z opisów tworzonych przez kolegów dla kolegów. Setki tysiące. Ale nikt do tej pory takiego "arcydzieła" nie opisał.
ŻADEN KOLEGO, ŻADNEMU KOLEDZE.

73
A

Drogi Kolego Romku,

Rysunek podstawowej wersji wzbudnicy (ten w kolorze czerwonym) był wykonany przez osobę projektującą layout. Parokrotnie sygnalizowaliśmy, że jest to wersja mało czytelna. Bez skutku. Pewnie przydałaby się taka wersja , która byłaby bardziej czytelna choć i obecną da się łatwo w komputerze powiększyć. Jakoś sobie Koledzy z tym wszystkim radzą. Ja pomimo 7 krzyżyka i +5 w okularach również. Gdybyś chciał coś dla wszystkich Kolegów bezinteresownie opisać schemat , to będziemy wdzięczni. Materiały odręczne chętnie udostępnię. Daj tylko znać.

Serdecznie pozdrawiam
George sp5rzm

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - sp3vpa - 25-06-2018

Witam.
   Jeśli to komuś coś pomoże to załączam plik schematu w formacie pdf w wersji czarno-białej. Z konieczności
konwersja musiała być wykonana w dużej rozdzielczości aby nie stracić na jakości. Jeśli ktoś chce wersję w obrazie
np png lub tif też mogę podesłać.
                 Pozdrawiam - Tadeusz SP3VPA.

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - sp9lvz - 25-06-2018

Romku! Schemat pierwszej wzbudnicy jest jak dla mnie wykonany bardzo dobrze i jest bardzo dobrze czytelny. Warunkiem jest jednak korzystanie z tego schematu na ekranie komputera i skorzystanie z funkcji powiększenia obrazu do skali 125-150% (w załączeniu zrzut ekranowy jak wygląd schemat na ekranie po powiększeniu i są doskonale czytelne opisy elementów).
Nie ma absolutnej potrzeby drukowania tego schematu, bo szkoda papieru do tego i drzew z którego wyprodukowano papier.
Z drugiej zaś strony jest plik - wykaz części z którym możesz pobiec do sklepu i wszystko kupić, a następnie według opisu elementów na płytce wlutować.
Wydaje mi się, że z powyższych powodów nikt nie podnosił problemów z jak to nazywasz "badziewiem" - schematem. Po to mamy pliki elektroniczne by z nich korzystać w sposób do czego zostały stworzone.
Jeśli już się upierasz przy wersji papierowej, to w Świat Radio z sierpnia 2016 na stronie 48 został umieszczony schemat wzbudnicy wg. naszego projektu w wersji czarno-białej, myślę że doskonale czytelny nawet dla Ciebie.
Odrobinę wysiłku i świat jest naprawdę wspaniały!

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - George - 25-06-2018

Witam Szanownych Kolegów,

Zdaje się, że Kolega Roman miał problemy z odczytaniem wartości elementów ze schematu. Osobiście, w takiej sytuacji, schemat w pdf powiększam w komputerze i nanoszę na papier odczytane wartości. Wpierw wydrukowałem sobie schemat "na czerwono", w formacie A3, a później to wszystko czego nie byłem w stanie odczytać w wersji drukowanej uzupełniałem z powiększonych w komputerze  fragmentów schematu . Można sobie z tym poradzić skoro nawet ja to robię. Chciałbym Koledze Romanowi jakoś pomóc ale nie odpowiedział czy sobie tego życzy. 

Jak wcześniej już sygnalizowałem "wypuściliśmy" z Kolegą Piotrem sp9lvz PCB do dwutonowego generatora. Generator pracuje choć trzeba było trochę zmienić wartość elementów w porównaniu ze  schematem. Zauważyłem, że bardzo istotną rzeczą jest , by poziom sygnałów z obydwu generatorów był jednakowy. W płytce zabrakło dla 7 punktów masy ale to kropelką cyny szybko się koryguje.

Pozdrawiam wszystkich
George sp5rzm

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - George - 06-07-2018

Spieszę z informacją, że po długich negocjacjach z jedną z najlepszych chińskich "płytkarni" w Hang Zhou udało mi się uzyskać specjalne honorowe i wyjątkowo niskie ceny na wykonywanie płytek dla członków naszego forum.  Aby skorzystać z tej obniżki, to trzeba wykorzystać link www.allpcb.com/T5 . Wybranie tego linka jest informacją, o tym że jest to nasza grupa. Proszę tylko zachowajcie tę informację dla siebie, bo  zniżka obejmuje maksymalnie 20 osób.

Pozdrawiam wszystkich
George sp5rzm

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - George - 15-07-2018

Dzisiejszy wieczór przyniósł ze sobą sporo emocji. Zacznę od finału Mistrzostw Świata w piłce nożnej. Po pierwszym golu dla Francuzów przeniosłem się do piwnicy i zacząłem "dłubać" w składanym TRx`sie. Ustawiłem na tyle ile się dało liniowość toru drivera i czystego sygnału uzyskałem gdzieś w granicy 5 W. Ponieważ na paśmie była wyjątkowa cisza, to postanowiłem odpowiedzieć na wywołanie ogólne z 8 okręgu. Otrzymany raport - 5/7. Lekko podkręciłem wzmocnienie pierwszego stopnia do poziomu 7 W i ponownie odpowiedziałem na wywołanie ogólne, tym razem z 9 okręgu. Raport wyniósł 5/9 lecz korespondent zauważył lekkie zniekształcenia. Mogłem się tego spodziewać, bo sygnał na oscyloskopie przy badaniu generatorem dwutonowym był w szczytach lekko spłaszczony. 

W najbliższych dniach postaram się wysterować chińskie Pa. Niestety nie mam na tyle odwagi, by przedstawić zdjęcia opisywanej konstrukcji. Jeszcze jak żyję, to nie wykonałem takiego paskudnego "pająka". 

Schemat drivera przedstawimy z Kolegą Piotrem po tym gdy zostanie on dopracowany. Wprawdzie wcześniej już ogólnie temat drivera poruszałem w innym wątku lecz potwierdzę, że wygląda on następująco:

po pasmowych filtrach uzyskuję 35 mV na 50 ohmach, dalej SL610C - ok. 0,3 V na 50 ohmach, potem ok. 2,5 V na 50 ohmach na 2SC2314, następnie 1 stopień na 2SC2166 [ tutaj napięcia nie mierzyłem :Sad  ] i kolejny stopień na dwóch przeciwsobnie  pracujących  2SC2166 - ok. 17 V na 50 ohmach. 

Przy zwiększeniu wzmocnienia SL610C cały tor jest przesterowany. Ten układ scalony pracuje na połowie swoich możliwości. 

Pozdrawiam wszystkich
George sp5rzm

RE: A new TRx project based on Plessey Ic`s - George - 11-09-2018

Mam dla składających wzbudnicę plessey`a informację o tym, że parę dni temu przeprowadziliśmy z Piotrem sp9lvz łączność w układzie "plessey" - "plessey". Piotr pracował z mocą 100 W i był odbierany z raportem 59 + 20 dB . Moją stację pracującą na "gołym" driverze z mocą 3 W Piotr odbierał na poziomie szumów. 

W dniu 10 września udało mi się usunąć wzbudzenia i obecnie bez przeszkód mogę rozmawiać QRP.
Niebawem opiszę skąd brały się wzbudzenia oraz jak je usunąłem.

Pozdawiam wszystkich
George